Dispergeren

Dispergeren is het mengen van ten minste twee substanties die niet in elkaar oplossen, nauwelijks in elkaar oplossen of niet chemisch met elkaar reageren. Tijdens het proces van dispergeren wordt een stof gedistribueerd (dispergerende fase) door een andere stof (continue fase).

Het doel van de meeste dispergeer processen is het produceren van een emulsie of suspensie. Beide zijn mengsels die betrekking hebben op een vloeibare continue fase. De dispergerende fase van een emulsie is ook vloeibaar. Tijdens de productie van een suspensie moeten vaste deeltjes gelijkmatig worden verdeeld in een vloeistof.

Dispergeren met een Ultra-Turrax is gebaseerd op het rotor-stator principe. Hier wordt de rotor bewogen met een hoge omwentelsnelheid. De rotatie produceert zuiging, wat vervolgens het oplosmiddel naar de rotor trekt en deze naar buiten duwt met behulp van de tanden van de stator. Dit proces resulteert in de spreiding van het monster.

Dispergeren met een Ultra-Turrax leidt tot een intensieve, kortstondige verplettering van vloeistofdruppels en vaste deeltjes tot, bij voorkeur, kleine maten. De lange termijn stabiliteit van de uiteenspatting van deeltjes wordt bereikt door het gebruik van geschikte emulgatoren en stabilisatoren.

Ga hier direct naar de IKA applicatie database voor uitgebreide informatie en tips

De beste resultaten krijgt u met de volgende apparatuur:

6 artikel(en)

per pagina

Van laag naar hoog sorteren

6 artikel(en)

per pagina

Van laag naar hoog sorteren
terug naar top